Rondrit: Flirten met de taalgrens
11 september 2022
Organisatie: Patrick De Loecker
Flirten met de taalgrens lijkt misschien een wat vreemde titel om een Saab rondrit aan te kondigen. Gezien we tijdens deze rit onze taalgrens meermaals zullen oversteken, vond ik hem wel toepasselijk, zelfs een tikkeltje spannend ;-). We starten bovenop de Kluisberg, waar we beginnen met een ontbijt om vervolgens langs deze taalgrens richting Bever hoppen. Onderweg is er een stop met lunch voorzien en eindigen doen we in dit seizoen in een fruitbedrijf.
Een beetje geschiedenis
De taalgrens in België, zoals wij die vandaag kennen, is een gevolg van veel besproken politieke beslissingen om onze administratie te vereenvoudigen. Wanneer we echter iets dieper in de geschiedenisboeken duiken ontdekken we snel dat deze grens eigenlijk al veel langer bestaat. Volgens sommige bronnen is ze in de loop van de derde eeuw ontstaan toen het Romeinse Rijk de grote weg door wat men toen Belgica noemde, liet versterken.
Die weg begon in Boulogne-sur-Mer in Frankrijk en liep helemaal door naar Keulen in Duitsland. De weg diende voornamelijk om de graanopbrengsten van de rijke akkers ten zuiden van deze weg naar Keulen en andere steden te brengen. De Franken woonden toen in wat vandaag de provincies Overijssel en Drenthe zijn. Zij staken regelmatig de Rijn over op zoek naar vruchtbaardere gronden.
Na de zoveelste oversteek en onderhandelingen mochten zij zich vestigen op de armere zandgronden van Toxandrië, de voorganger van Brabant. De Franken bleven echter hun taal, een voorloper van het Nederlands, spreken en de veranderingen in het Latijn die zich in de Late Oudheid voltrok, werden niet overgenomen ten noorden van deze weg. Zo evolueerde het woord Castrum in het Frans tot Château en in het Nederlands tot kasteel. De taalgrens was geboren.
Op en top Belgisch
Naast deze minder gekende historische achtergrond zijn de landschappen rond de taalgrens op zijn minst even boeiend te noemen. Het zijn stuk voor stuk plaatsjes waar Frans en Nederlands vlotjes door elkaar wordt gepraat. En als Belgische Saab club vond ik deze insteek een leuk idee om er een rondrit rond uit te werken. We rijden tijdens deze rit zowel aan Vlaamse als aan Waalse kant, we rijden door onooglijk kleine dorpjes, langs en over bekende en minder bekende rivieren en klimmen meer dan eens op een of andere heuvelrug met weidse uitzichten over beide landsdelen. En uiteraard ontbreekt een doortocht in een paar faciliteitengemeenten niet op het traject, Belgischer lukt nauwelijks..
Vloesberg — Foto © Emiel Schalck
Dagverloop
We verwachten de deelnemers om 09u30 in bistro Etappe 33, Bergstraat 33 in Kluisbergen, bovenop de Kluisberg. Daar kan je aanschuiven aan de ontbijttafel.
Vertrek is voorzien vanaf 10u30. Onderweg is in Vloesberg een warme lunch voorzien (stoofvlees met frietjes en dessert). Daarna rijden we via de Denderstreek richting Pajottenland. In Bever sluiten we de rit af met een bezoek aan de Fruitburght waar we op het gezellige hoeveterras elkaar kunnen uitzwaaien onder het genot van vers geperst fruit- of gerstenat.
De rit is meer dan 90km lang. Bewust niet te lang zodat er voldoende tijd overblijft om bij te praten aan tafel en voor de deelnemers die van wat verder komen, om niet te vroeg te moeten vertrekken, en nog op een aanvaardbaar uur terug thuis te komen.
Praktisch
Datum: Zondag 11 september 2022 vanaf 9u30.
Vertrek: Bistro Etappe 33, Bergstraat 33 in Kluisbergen.
Kostprijs: 48 euro per persoon, incl. road-book, ontbijt, lunch (incl 1 drankje) en unieke rallyplaat als aandenken.
Vragen? Voor alle bijkomende info kan je terecht bij Patrick: loecker@skynet.be of +32 485 494 872
Inschrijven kan tot en met 31 augustus 2022 door het bedrag over te schrijven op de clubrekening BE60 7330 0010 1070 met vermelding lidnummer.